Műfajok
Helyszínek
×
100 éve a közösségek és a kultúra szolgálatában
Centenáriumi születésnapra készül Kispest, és talán Dél-Pest egyik leglátogatottabb kulturális intézménye, a KMO Művelődési Központ és Könyvtár. A népszerű kispesti közművelődési intézmény 2023-ban nem mindennapi rendezvénysorozattal emlékezik meg az elmúlt évekről, a közönséggel együtt eltöltött vidám pillanatokról. Élményekben gazdag, színes ünnepi programsorozat várja a vendégeket januártól júniusig.

Szinte nincs olyan kispesti, aki ne ismerné, vagy ne hallott volna a KMO-ról,az elmúlt 100 év alatt meghatározó szereplőjévé vált Kispest kulturális életének. Az intézmény programpalettája sokszínű, minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót, mely számára kikapcsolódást és feltöltődést nyújt. Közösségformáló szerepe vitathatatlan, komoly népszerűségnek örvendett régen és ma is.

A kezdetek

1909-ben a kispesti munkásság elhatározta, hogy megalapozza a kulturális életét, így létrehozták, vagyis megalakult a Munkásotthon Építő Szövetkezet. Elkezdték az alaptőke gyűjtését, a tagok részjegyeket vásároltak. Annak ellenére, hogy az Otthon felépítéséhez nem állt rendelkezésre a teljes összeg, az alapkövet 1922-ben letették. A rendezvényen az Építő Szövetkezet Bizottsága a kispesti lakosságot arra kérte, hogy 1-1 téglát ajándékozzanak a további építkezéshez. A felhívás sikerrel járt, az emberek a helyszínen fizettek be támogatásokat, valamint a kispesti munkások felajánlották, hogy ingyen munkával segédkeznek az intézmény felépítésében. 1923. május 6-án pedig már fel is avathatták az Otthont, ami a harmincas évekre rendszeresen működött.

Számos zenei estet rendeztek, vendégül látták a korszak kiemelkedő művészeit és alkotóit, mint Várnai Zsenit, József Attilát vagy Révész Bélát.

Sajnos 1938-ban az Otthon berendezése szinte teljesen megsemmisült, amikor nyilas támadás érte. A második megpróbáltatás pedig a II. világháború jött az Otthon számára, amikor jelentősen megrongálódott. De 1950-ben újjáépítették és a Munkásotthont a Hofherr Schrantz Traktorgyárhoz, a későbbi Vörös Csillag Traktorgyárhoz csatolták. Tíz évvel később átépítették az épületet.

Megújulás napjainkban

A kivitelezést Kispest ismert lokálpatriótája, Dianóczki János (a „Dió”) – Ybl Miklós díjas építész – cége vállalta, így 1983-ban megkezdődhetett az átépítés. Két évvel később, az akkori XIX. kerületi tanács létrehozta a művelődési ház kategóriába tartozó Kispesti Munkásotthon elnevezésű közművelődési intézményt.

2005-ben Kispest Önkormányzata a szakszervezettől megvásárolta az épületet és korszerűsítette. A felújítás 2007-től 2008-ig tartott. Új közművelődési színterek, korszerű technikai megoldások, modern hang- és fénytechnika, felszerelt színházterem jött létre.

Még abban az évben 5 további intézménnyel bővült a KMO: Nagy Balogh János Kiállítóterem, Kerületi Civilház – Kispesti Kaszinó, Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Drogprevenciós Kreatív Műhely – F20; Mozgásműhely. 2019-ben újabb tagintézménnyel: Katona Áron Sándor képtár, majd 2020-ban további kettővel: Wekerlei Könyvtárral; Wekerlei Kultúrhàzzal bővült.

2008-ban a KMO megalapította  - 2023-ban már 15 éves -  Obsitos Fúvószenekart, amely a fegyveres testületek hivatásos zenekaraiból nyugdíjba vonult zenészekből áll.

A KMO történetéről részletesebben 2023-ban megjelenő cikksorozatban olvashat, melyet a kmo.hu/kmo100/ oldalunk történeti leírásában (A KMO története) olvashat majd. 

A jubileumi programsorozat a 2023. január 22-i Kultúra-napi Kosztolányi-esttel  veszi kezdetét, és a május közepén megrendezésre kerülő KMO 100 - A KMO Kulturális Hete programsorozattal zárul. A KMO a szép kerek születésnap tiszteletére 2023 első felében számtalan különleges programmal is készül, melyből kiemelkedik a 2023. május 15-21. között megrendezésre kerülő KMO 100 – a KMO Kulturális Hete rendezvénysorozat. A programok mellett persze számos egyéb meglepetéssel is készül a KMO, sőt több pályázatot is hirdet, melynek célja, hogy közösen emlékezzen, és együtt ünnepje meg ezt a különleges születésnapot. Hamarosan még több információt láthatnak majd weboldalunkon és közösségi oldalainkon.

 

Budapest, 2023.01.11.

 

--

KMO Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: https://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!