Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
ONLINE! GUINNESS REKORD KISPESTEN Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}

Ha egy színésznő rekordot akar beállítani, akkor nem hagyhatja ki Kispestet. Budapest és Kispest között kilenc alkalommal fordult meg gépkocsijával és az őt kísérő újságíróval.

 Hollay Kamilla feltűnést keltő kísérletének egyik állomása Kispesten a Hungária Mozgóban volt. Ez a mozi a mai Ady Endre úton található az akkori számozás szerint a 48.szám alatt.

 A Színházi Élet 1921-es számában rekordjával egy egész oldalas beszámolót szerzett magának. Budapest és Kispest között száguldott, meghatározott időrend szerint. Az indulás délután 2.58 perckor a lakásáról irány a Rákóczi úti Emke mozi. Produkciója után virágcsokrok elfogadása, majd irány Kispest. Pontosan 16 perc alatt ért ki egy Fiat típusú autóval a Hungária mozihoz! Nos, ez nem biztos, hogy ma is sikerülne. A távot összesen kilenc alkalommal tette meg. Az Emkénél a Falusi kislány Pesten, míg Kispesten a Szép Ilonka című verset szavalta el. Volt alkalma délután uzsonnázni és minden produkció után besöpörni a virágokat is. Este kilenc órakor ért véget a korabeli roadshow.

De ki is volt Hollay Kamilla? (1894-1967) Budapesten született. Rákosi Szidi színi iskolájába járt. Székesfehérváron indult pályája, de a sikert a film hozza meg számára. Korának igen híres színésze, a néma filmek sztárja. Az 1916-ban forgatott János vitéz Iluskájaként az egész ország felfigyelt rá. Mondhatjuk, hogy Ő volt az első filmgyárhoz szerződött színésznő. Élt Berlinben, ott ismerkedett meg férjével, Szatmári Jenővel. A Phoebus Film szerződtette, ottani filmszerepei mellett színpadi produkciókban is részt vett. Az 1930-as években tért vissza Budapestre. Színházi szerepeket nem vállalt már, de részese maradt a magyarországi színházi életnek. 1952-ben kitelepítették, majd haláláig a Jászai Mari színészotthonban élt.

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!