Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
ONLINE! Bánky Róbert munkássága Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}

Tudja ki volt Bánky Róbert és mi köze Kispesthez?

Az online ismeretek tárházának keretein belünk egy rövid ismeretterjesztő írást olvashatnak Bánky Róbert munkásságáról:

„Tudja-e a kedves újság olvasó hol van Kispest?” Kezdte színházi beszámolóját az az újságíró, aki fényképekkel tűzdelt írását abból az alkalomból tette közzé, hogy vitéz Bánky Róbert időszaki társulata Kispesten az Árpád(- Royal -)mozgóban lépett fel.

 

 

 

Bánky Róbert társulatának vendégjátéka megmozgatta a színházat szerető Kispestieket. Bánky Róbert 1942-től a szegedi városi színház igazgatója volt. Kispesten, mint rendesen a nyári szezonban különböző társulatok léptek fel állandó színházi épület hiányában a nagyobb létszámot befogadni képes kulturális intézményekben. Bár már 1925-ben nagy tervek születtek egy színház megépítésére, mely a Kossuth Lajos utcában lett volna és oly annyira-grandiózusra tervezték, hogy mintául a pesti Vigszinház épületét vették alapul. Mérete, külleme befogadó képessége megegyezett volna Vígszínházéval. 1941- ben végül sikerült egy Nyári Színházat megépíteni, mely az akkori város és magánbefektetők közös létesítményeként működött.Vitéz Bánky Róbert színművész igazgató azért is volt fontos személyiség Kispesten, mert hát itt született 1894-ben Buchstabler Róbertként (Kispest, 1894. nov. 25. – Bp., 1981. dec. 9.). Nevének magyarosítása színészi pályájához köthető 1921-ben vette fel a Bánky nevet.

 


1934- ben, majd 1938-ban is fellép Kispesten, míg nem 1943-tól rendszeres szereplőjévé válik a kispesti nyári szezonnak.

 

De visszatérve az előadást reklámozó cikkhez, nem kis malíciával írja a szerző:„ Őszintén megmondjuk kissé fáztunk a kispesti utazástól. Pedig nem is olyan komplikált. Az ember a Belvárosi Kávéház előtt felül egy 14-esre, amely a Kálvin térig viszi, itt átszáll bármelyik Üllői úti kocsira, csupán azért, hogy a Szent István kórháznál megint csak átszállhasson valamelyik Kispesti villamosra. Alig tart az út tovább, mint Komáromba.” De hát megérte a kiváló darab Csadó Pál: Zsuzsó című darabja, nagy sikere a szegedi társulatnak. A fotókon felsejlő, ma már sajnos kevésbé ismert művészek is megjelelnnek a város utcáján.

 

 

Árpád Margit (1903-1980) a hangosfilm és a színházi élet kimagasló tagja volt, 1943-ban vonult vissza a színházi pályáról. Perényi László (1910-1993) több vidéki és Budapesti színház tagja. A sármos színész számos filmben szerepelt, nem mellesleg két évig Árpád Margit férje is volt.

Harsányi Rezső  színész( Acsád1886. április 9. - Budapest, 1971. július 19.) 1908-ban elvégezte a Színművészeti Akadémiát. Jeles Budapesti Színházak tagja volt, némafilmekben, majd hangos filmekben játszott

 

 

Teltházas előadások zajlottak Kispesten, nem volt hiába való a reklám.

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!