Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
MESÉL A MÚLT – A TÖRTÉNELEM LAPJAIBÓL KATONA CSABÁVAL Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
KMO

Szeptember 29. és december 9. között négy alkalommal lesz Katona Csaba történész a vendégünk, aki a pandémiás időszakban számtalan ismerettel örvendeztette meg - a KMO online felületein - az érdeklődőket. Most élőben újra "mesél a múlt", hiszen négy, nagyon különleges előadással látogat a KMO-ba.

Folytatódik előadás-sorozatunk a magyar történelemkönyvekből kimaradt érdekes sztorikról, eddig nem ismert színes elbeszélésekkel Katona Csaba történész tolmácsolásában.

Aktuális előadás időpontja:

12.09. I CS I 18.00 // Budavár ostroma (1849. május 4-21.)

1848-49 története az egyik leginkább közérdeklődésre számot tartó epizódja a magyar múltnak. Ennek pedig egy kiemelkedően fontos része volt Budavár ostroma. Hogy hogyan és miként került sor az ostromra? Több között ezt tudhatják meg Katona Csaba történész lebilincselő ismeretterjesztő előadásában.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

Korábbi előadás:

 

 

11.18. I CS I 18.00 // A belga hercegné és a cigányprímás: a 19. század végének legnagyobb celebbotránya

A 19. század egyik legnagyobb európai celebbotránya volt, amikor Rigó Jancsi, a magyar cigányprímás megszöktette a belga felsőház elnökének feleségét, Clara Ward-ot. Hogy hogyan és miként tematizálta a közbeszédet ez az esemény, erről szól majd Katona Csaba történész lebilincselő ismeretterjesztő előadása.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

 

 


10.19. I K I 18.00 // Sör és bor Pest-Budán/Budapesten a 19. században és a 20. század elején

 

A bor vagy a sör volt-e népszerűbb a 19-20. században Budapesten? Katona Csaba történész lebilincselő ismeretterjesztő előadásában többek közt ennek jár utána.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

 


09.29. I SZ I 18.00 // Budapest egyesítése: érvek és ellenérvekManapság — történelminek nevezhető távlatból szemlélve — teljességgel úgy fest, hogy Budapest 1873. évi létrehozása a teljes közakarattal egyezett, az városegyesítés „össznemzeti” érdek volt.

Ezt látszanak igazolni például Táncsics Mihály szavai:
„Pest, Buda és Ó-Buda, vagy legalábbis Pest-Buda földterületi fekvésüknél fogva,de különben közigazgatási, ipar és kereskedelmi tekintetből is oda vannak utalva, hogy egy várossá olvadjanak össze”.

A Budapest élére kerülő két vezető (Ráth Károly főpolgármester és Kamermayer Károly polgármester) számára, valamint kortársaik számára ez korántsem volt ilyen egyértelmű. Mind a pestiek, mind a budaiak partikuláris érdekeivel szembe kellett nézni: ezek részben a ráció diktálta gazdasági érvek, részben az érzelmi/tudati (lokálpatrióta) érzések talaján termettek meg. Az ütemesen fejlődő Pest képviselői között akadt olyan, aki attól tartott, a város további fejlődését gátolni fogja a hegyek közé szorított, konzervatív, kisvárosias Buda, míg budai oldalról amiatt aggódtak például, hogy Buda érdekei teljesen háttérbe fognak szorulni Pesttel szemben. Katona Csaba történész előadásában a városegyesítés körüli aggodalmakra kíván rámutatni. 


Tekintsék meg előzetesünket:

 

Belépődíj: 1.500,- Ft / előadás

Bővebb információ:
Szabó Andrea, tel.: 282-9752/0107 m., email: andi.szabo@kmo.kispest.hu

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!