Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
GÉPÉSZ FILMKLUB 2016/2017 Klub
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}

Sorozatunkban a filmtörténet alkotásaiból olyan filmeket mutatunk be, melyekben kétkezi munkások a hősök vagy az antihősök... A helyszínt adó művelődési házunk – becenevén: „melós” -  méltó helye ennek a vetítéssorozatnak. A mai kor már szinte sehol sem említi a dolgozót, a „melóst", akire sokáig hivatkoztak politikai rendszerek, kihasználták és bizonyos esetekben feláldozták e meghatározó társadalmi réteget. Szinte nincs is olyan jelentős rendező, aki ne készített volna filmet a munkásokról, sőt sok kitűnő alkotó karrierje is ilyen filmekkel kezdődött. Ha talán nem is megy a munkásosztály a paradicsomba, ahogy Elio Petri kitűnő, 1971-es filmjének provokatív címe sugallja, de a vetítések utáni beszélgetéseken megvizsgáljuk és elemezzük a szereplők viszonyát és társadalmi helyzetét a filmek tükrében. Moderátor: Bárdos Csaba, web: www.bardosfilmklub.webnode.hu  

 


Ugrás a Gépész Filmklub filmjeire:


 


VETÍTÉSEK:


2016. október 7. péntek 18.00

A szarvasvadász (The Deer Hunter)

színes, amerikai, 183 perc, 1978

rendező:  Michael Cimino
Főszereplők:  Robert De Niro, John Savage , Christopher Walken, Meryl Streep
„Egy másik Amerikáért szenvednek a kisemberek... Mi maradt az álomból? Mit áldoznak fel a gyárak dolgozói?" 


2016. november 4. péntek 18.00

Falfúró

színes, magyar, 93 perc, 1985 rendező: Szomjas György
Főszereplő: Bán János 
"Már recseg-ropog a rendszer és a változás szele már a levegőben, de kevésesélyt kap a melós, ha nem tud váltani. Régi ellenségekkel kell megküzdenie"

A novemberi vetítés vendége, maga a rendező: Szomjas György

Előzetes:2016. december 2. péntek 18.00

A gépész (The Machinist)

színes, spanyol, 101 perc, 2004
rendező:  Brad Anderson
szereplő: Christian Bale
„A monoton, bűnökkel terhelt múlt elől nincs menekvés. Álmatlanság ésbűntudat. A nyers valósággal szembe kell nézni"

 

 


2017. január 6. péntek 18.00

KÉT NAP, EGY ÉJSZAKA (DEUX JOURS, UNE NUIT)

Színes, feliratos, belga filmdráma, 95 perc, 2014

Rendező: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Főszereplő:  Marion Cotillard

 

Sandra (Marion Cotillard) évekig dolgozott egy gyárban, de néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy azok mondjanak le az év végi bónuszukról. A cég indoklása szerint nincs forrás egyaránt a bónuszokra és Sandra fizetésére. A gyenge, megalázott nő szembeszáll az őt elbocsátó vállalattal: a hétvégét kollégái győzködésével tölti, hogy félelmeit és saját korlátait leküzdve új emberként nézzen szembe hétfőn reggel a feletteseivel.

 

Előzetes:

 


2017. február 3. péntek 18.00

A KOPÁR SZIGET (HADAKA NO SHIMA)

fekete-fehér, szöveg nélküli, japán filmdráma, 97 perc, 1962

Rendező: Kaneto Shindo

Főszereplő(k): Masanori Horimoto

                        Nobuko Otowa

 

"A kopár sziget címe a víz hiányára utal csupán, mert egyébként a sziget nem kopár - legalábbis az a kis része nem, amelyet egy kétgyermekes házaspár művel. A növények öntözéséhez a vizet csónakkal hozzák a szárazföldről, és ez kegyetlenül nehéz munka. A kopár sziget a terméketlen lázadás filmje. A bekerített ember lázad itt, olyan helyzetben, amelyből lehetetlen kitörni." (Berkes Ildikó-Nemes Károly: A japán film világa)

 


 

2017. március 3. péntek 18.00

KRUMPLIRÓZSA (Frankie and Johnny)

magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 112 perc, 1991 

Rendező: Garry Marshall

Főszereplő(k): Michelle Pfeiffer

                        Al Pacino

                       

Miközben a tizennyolc hónapos börtönbüntetését töltötte, Johnny felfedezte a főzésben és a klasszikus irodalomban rejlő örömöket. Szabadulása után a férfi szakácsként kezd dolgozni egy New York-i vacsorázóhelyen. Itt dolgozik Frankie, a pincérnő is. Johnny egyre inkább érdeklődik iránta, Frankie azonban igyekszik távol tartani őt magától. Az asszony ugyanis sok fájdalmas kapcsolat után elvesztette a bizalmát a férfiakban. Megannyi kacskaringó után végül mégis összejönnek egymással.

 


2017. április 7. péntek 18.00

Brazil

feliratos, angol sci-fi, 140 perc, 1985 

Rendező: Terry Gilliam

Főszereplő(k):  Jonathan Pryce

                         Robert De Niro

                         Ian Holm

 

 

A tökéletes jövőben járunk. Ebben a világban minden igazi utópisztikus hatékonysággal működik, a technológia és a bürokrácia egyeduralmában egy árnyékkormány uralkodik, melynek bevett - és a lakosság által kénytelen kelletlen elviselt - szokásává vált, hogy "alattvalóit" tökéletes megfigyelés alatt tartsa. Sam Lowryval azonban megtörténik a csoda. Egy napon arra lesz figyelmes, hogy eddig tökéletesen érdektelen élete hirtelen fordulatot vesz, néhány meglehetősen furcsa esemény miatt. Munkája során ugyanis egy teljes véletlenségből letartóztatott ember lakásába jut el, akit azonban még a hiba orvoslása előtt kivégeznek. Nem sokkal később álmában egy gyönyörű nő társaságában a szikrázóan kék égbolton repül. Azután elromlik a vízvezeték, s az azt megjavító szuperhősnek álcázott férfi szemmel láthatóan több egyszerű szerelőnél. Így nem is csoda, hogy ettől kezdve a legváratlanabb pillanatokban - általában az éjszaka közepén - bukkan fel Sam lakásában. Később találkozik az álmában felbukkanó nővel, egymásba szeretnek, ám a pokol csak akkor szabadul el, amikor kiderül, hogy a nő terrorista.

 


2017. május 5. péntek 18.00

EGÉSZSÉGES EROTIKA

fekete-fehér, magyar vígjáték, 88 perc, 1985

Rendező: Tímár Péter

Főszereplő(k):  Rajhona Ádám

                         Koltai Róbert

 

 

A kelet-európai szocializmus víg végjátéka a pusztaság közepén álló "lada" (szemmel láthatólag: láda) melléküzemágban játszódik, ahol nejlonpongyolás nők szegelik össze, majd feszegetik szét az eladhatatlan ládákat. A tűzveszélyes üzemben lopott benzint tároló ügyeletes tűzoltó az üzlet fellendítése érdekében rejtett kamerákat szerel fel, és a környék vezetői ládavásárlás fejében kukkolhatják az öltöző-vetkőző nőket, akik végül egy ünnepnapi vacsorán felfedezik a kamerákat. Bosszúból másnapra sztrájkot hirdetnek, csakhogy az éppen szombat.


  

Bővebb információ és jelentkezés:
Rácz Attila, tel.: 282-9752/0102m, email: racz@kmo.kispest.hu

A rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg!

 

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!