Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Kispesti Fánkverseny Főoldalra

FELHÍVÁS! Kispesti Farsangi Fánkverseny

A versenyen bárki részt vehet. Hagyományos és különleges fánk (magyar, nemzetközi) neveivel és egy recept online elkészítésével lehet nevezni. Vajon ki tud felsorolni minél többféle fánkot?  Továbbá ezek közül egyet kiválasztva, emailen elküldve várjuk online (telefonnal felvett videó, vagy fotósorozat) keretében a hozzávalók felsorolását és az elkészítési mód rövid (pár perces) felvételét, vagy néhány fotó illusztrálásáva a fánk elnevezésével (pl. zalai csörögefánk) és a beküldő fantázianevének (pl. Konyhatündér) megjelölésével. A nevezett receptek lentebb olvashatók!


A nevezéseket emailben (informacio@kmo.kispest.hu) kérjük elküldeni, a videófelvétel/fotók és leírások csatolása (nagyobb méretű fájl küldésekor használjon ingyenes fájlküldőt, pl.: WeTransfer) mellet a beküldő neve, elérhetősége, fantázianevének feltüntetésével, valamint a felvételen látható hozzájárulását (Hozzájárulok az elküldött videófelvétel közzétételéhez a KMO kommunikációs csatornáin.) a felvétel honlapunkra, illetve FB-re való feltöltéséhez, az eredményhirdetésen történő levetítéséhez.


A recepteket zsűrizi: Sági Szilárd
Természetesen a közönség is szavazhat az általa legjobbnak vélt receptekre emailben!


A nevezések, receptek, videók vagy fotók elküldésének határideje emailben (informacio@kmo.kispest.hu): 2021. február 15.
A felvételek online közlése a honlapon, a KMO FB-oldalán: 2021. február 1-20.
A közönségszavazatok leadásának határideje emailben (informacio@kmo.kispest.hu): 2021. február 20.
Eredményhirdetés: 2021. február 24-én, 18 órakor

 

EREDMÉNYHIRDETÉS


 

NEVEZETT RECEPTEK ITT TEKINTHETŐK MEG:


Fehérboros csörögefánk (a dédnagyi receptje szerint) // Jelige: Rékafánk


 

Hozzávalók:

  • fél kg liszt
  • 2 dkg margarin
  • 2 dkg porcukor
  • fél kávéskanál só
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • száraz fehérbor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
A hozzávalókat egy edényben összekeverjük és annyi fehérbort használunk az összedolgozáshoz, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. A tésztát fél órára, konyharuhával letakarva pihentetjük. Ezt követően lisztezett deszkán késfok vékonyra kinyújtjuk. A tésztából három ujjnyi széles csíkokat vágunk, majd a csíkokat is akkorára vágjuk, amekkora fánkot szeretnénk. A kapott tészták közepére egy két centis csíkot vágunk és a tészta egyik szélét a csíkon átbújtatjuk. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük. Ízlés szerint szilvalekvárral vagy csokikrémmel tálaljuk. Jó étvágyat!

 


Nelli szalagos fánkja // Jelige: "Nelli szalagos fánkja"


Hozzávalók

- ½ kg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- pici só
- kb. ½ l tej

Elkészítési módja

Az élesztőt langyos tejjel felfuttatni 3 dkg cukorral, és ha felfutott akkor a lisztet 2 tojás sárgájával, vajjal, a langyos tejjel megkelt élesztővel jól összegyúrjuk, kidolgozzuk. Az egészet langyos helyen kb. a másfélszeresére kelesztjük. Utána kiborítjuk a deszkára, ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, és nagy szaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még fél órán át pihentetjük. Bő, középforró olajban egyenletesen megsütjük mindkét felét, majd tiszta papírra kiszedjük. Még melegen meghintjük vaníliás cukorral. Már fogyasztható, baracklekvárral vagy akár más lekvárral is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá !

 


Farsangi fánk // Jelige: "Funky"


 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 3dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só


Elkészítése

Az élesztőt langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk.A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, a sót, a maradék tejet, a puha vajat és a tojássárgáját.Rugalmas tésztát dagasztunk (kézi robotgép, dagasztókarral) és meleg helyen egy órán át hagyjuk kelni.A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.Pogácsaszaggatóval, vagy annak hiányában pohárral kiszúrjuk, közepébe mélyedést nyomunk és bő, de nem túl forró olajban  kisütjük. Mikor az egyik oldala kész, fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is.(Hamar aranybarna lesz!)Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.


Csillagom fánk // Jelige: "Csillagom"


Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3 tojás (az egyik tojásfehérjét tartsuk meg a végére)
  • diónyi olvasztott margarin
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 3 kanál tejföl
  • élesztő
  • tej
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 db parafadugó (nem esszük meg, tésztába nem keverjük)

Elkészítése


2 deci langyos tejbe 5 deka élesztőt felfuttatunk (tegyünk bele 2 kávéskanálnyi cukrot, mert hamarabb és jobban dolgozik az élesztő). Keverjük össze a hozzávalókat, mindent egyszerre. Kezdjük el dagasztani a kapott tésztánkat langyos tej hozzáadásával. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy lágyabb tésztát kapjunk. Alaposan dagasszuk meg a tésztát az edényben. Takarjuk le konyharuhával és hagyjuk 1 órán át kelni. Lisztezett gyúródeszkára tegyük ki a tésztánkat, és osszuk el 2 felé. Kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki mind a 2 felét. Csillagformával (vagy bármilyen formával) vágjuk ki. Verjük fel egy tojásnak a fehérjét – nem túl habosra – és az egyik adag csillag közepét vékonyan kenjük be vele. Majd a csillag másik felét tegyük rá, mivel ez fogja összeragasztani őket. Bő olajat használjunk a sütéshez, és ne hevítsük az olajat hirtelen forróra (lassú tűzön süssünk). Egy hosszú nyelű villa hegyére szúrjunk egy parafadugót, amivel a forró olaj alá nyomjuk a fánkot. Igyekezzünk a dugót a fánkok közepére helyezni. Amikor már halvány színt kapott a tészta, egy villa segítségével húzzuk le a dugóról a fánkot és fordítsuk meg az olajban. Aranybarnára sütjük. Várjuk meg, míg teljesen kihűl. A keletkezett lyukat ízlés szerint lekvárral vagy csokiöntettel töltsük meg. A végén porcukrot hintsünk rá. Jó étvágyat!  


Nyammogó Farsangi fánk // Jelige: "Nyammogó"


Hozzávalók 

  • 600 gr liszt
  • 4 tojás sárgája
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici rum
  • 3,5 dl tej (zsíros)
  • 40 gr élesztő
  • étolaj a sütéshez
  • plusz lekvár és porcukor

 Elkészítése
 

1. Élesztőt, vaníliás cukrot, kis lisztet langyos tejbe állni hagyni meleg helyen 20 percig letakarva.
2. Tojásokat kikeverni a kristálycukorral és vaníliás cukorral, majd hozzátenni a rumot, citromhéjat, sót
3. Hozzáadjuk a 60 dkg lisztet, és élesztős tejjel kidagasztani
4. Amikor összeállt a tészta, hozzá adom a vajat, és 20 percet pihen
5. Átdagasztani és 45 percet keleszteni letakarva
6. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtani olajos kézzel, és pohárral kiszaggatni
7. Letakarjuk és 30 percet kelni hagyjuk
8. Sütni


Bombolini fánk  // Jelige: „Bombolini”



Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 20 g élesztő
  • 550 g liszt
  • 60 g cukor
  • 75 g olaj (én kókuszzsírral készítem)
  • 2db tojás, fél narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor, cukor a forgatáshoz

 

Elkészítése

Az élesztőt langyos tejben szétnyomjuk és elkeverjük. Ezt követően a tálba tesszük a cukrot, az olajat, a tojásokat, a fél narancs reszelt héját és a vaníliás cukrot. Az alapanyagokat elkezdjük összekeverni, majd lassan hozzáadagoljuk a lisztet is. Összegyúrjuk, amíg egy lágy, nem ragadós állagú tésztát kapunk. (Ezt lehetőség szerint bízzuk az aprónép szorgos kis kezeire.) Az így elkészült tésztánkat konyharuhával lefedve, meleg helyen kb 3 órát kelni hagyjuk (én folpackot tettem még a konyharuha alá – különben az aprónép nem tud ellenállni a puha tészta nyomkodásának). A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy pohár segítségével kör alakú formákat szaggatunk (kb. 8 cm átmérőjű). A kis formákat tálcára vagy tepsire helyezett sütőpapírra rakjuk. Folpackkal letakarjuk és kb. 40-60 percre kelni hagyjuk ismét. A fánkok mindkét oldalát bő olajban aranybarnára sütjük. Miután kivesszük – még melegen – cukorba forgatjuk és egy fakanál végével átszúrjuk a fánk közepét. A vaníliás krémet a fánkokba töltjük (készíthetünk főzött krémet vagy használhatunk vanília pudingot, mindkettővel finom lesz.) Jó étvágyat!

 


Erdélyi túrófánk // Jelige: "Túróka"


 

 

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g zsírszegény tehéntúró,
  • 30 g finomliszt (lehet egy kevés gluténmentes is benne),
  • 2 db tojás,
  • 1 csipet só,
  • 1 vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, zsemlemorzsa,
  • 3 dkg vaj a kisütéshez (lehet étolaj is). (Van, aki egy kiskanál sütőporral, vagy szódabikarbónával teszi könnyebbé a tésztát és akkor több lisztet tesz bele, de így is finom.)

 

Elkészítése

Egy tálban összetörjük a túrót, sót, lisztet, tojást. Összedolgozzuk. Vizes kézzel gesztenye nagyságú lapított gombócokat (vagy kerek gombócokat) formálunk, vagy kanállal szaggatjuk, zsemlemorzsában meghempergetjük és kisütjük.Fahéjas porcukorral, tejföllel, lekvárral, esetleg juharsziruppal melegen tálaljuk.

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!