Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
VI. Dél-pesti Fúvószenekari Találkozó a Városházán
Május 21-én, a kora reggeli esős időjárásnak köszönhetően az idei fúvószenekari találkozó programjait a Városháza előtti tér helyett az épületben tartották. Immár a hatodik alkalommal találkoztak a vendéglátó együttes, a Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület által meghívott fúvószenekarok, hogy ápolják a magyar fúvószenei hagyományokat, megismertessék a hazai és a nemzetközi fúvószenei kultúrát, valamint hogy megszerettessék a szabadtéri zenélés, muzsikálás fúvószenei változatát.
 
Az elmúlt öt alkalommal nem volt még arra példa, hogy nem kedvezett volna az időjárás a rendezvény megtartásához, de ma a várható szél és eső miatt jobbnak látták a szervezők, hogy a Városháza dísztermében tartsák meg a rendezvényt – mondta köszöntőjében Vinczek György alpolgármester, aki röviden beszélt arról is, hogy a Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület elnökének, a zenekar zenészének, Horváth Györgynek a fejéből pattant ki évekkel ezelőtt a gondolat egy ilyen találkozó megszervezésére, és azóta is csak a járvány tudta megszakítani ezt a sikeres fúvószenekari sorozatot.

 
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)
 
Horváth György kérdésünkre elmondta, hogy szerencsére sok fúvószenekar van Magyarországon, jó hagyományai vannak a fúvószenének, kifejezetten népszerű műfaj. És bár a fúvószene kifejezetten szabadtéri műfaj, messze elhallatszik és „kültéren mutat jól” igazán, de bent is jól szól, mert akkor az akusztika ad olyan színeket az előadáshoz, amelyek a szabadban „elszállnak” – nyugtatta meg a hallgatóságot Horváth György, hogy nem veszített a program művészi értékéből azáltal, hogy belső térben tartották meg. Az egyesület vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy idén már három nagy fellépésen, koncerten van túl a KMO égisze alatt működő zenekar, de már készülnek Kispest önálló várossá alakulásának 100 évfordulójára, amikor is ismét önálló koncertet tartanak majd.

 
Az idén fellépő zenekarok és vezetőik:
1. Gerje-Party Fúvósegylet Zenekara, Albertirsa, karmester: Orosz János
2. Budafoki Fúvósegylet, Budafok, egyesületi elnök, karmester: Arató László
3. Szentendrei Helyőrség Támogató Parancsnokság Zenekara, karmester: Rixer Krisztián őrnagy
4. Kispesti Obsitos Fúvószenekar, Budapest XIX. kerület, karmester: Fejes István
Műsorközlő most is Zelinka Tamás zenetörténész volt.
 
A Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület 2008 februárjában alakult, a Magyar Honvédség, a Vám- és Pénzügyőrség, a Határőrség, Rendőrség és a Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből. A zenekar a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2015 óta rendezi meg Dél-pesti Fúvószenekari Találkozóját.
 
 

Budapest, 2022. május 22.

 

--

KMO Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: https://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna

 

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!