Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Karikatúragyűjtemény a Nagy Balogh János Kiállítóteremben
Karikatúra kiállítás nyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály Megyei Múzeum és a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény anyagából a napokban a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A tárlat január 30-ig tekinthető meg.

Akik a humorban nem ismertek tréfát
– ezzel a címmel nyílt meg a kiállítás, amely a békéscsabai Munkácsy Mihály Megyei Múzeum és a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény anyagán keresztül mutatja be a karikatúra műfaját az 1870 és 1990 közötti időszakban.
 
A képre kattintva galéria nyílik. (18 kép)
 
A kiállításon többek között Jankó János, Mazán László alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A békéscsabai múzeumnak hihetetlen gazdag karikatúra anyaga van, ezért azt gondoltuk, hogy ez izgalmas lehet a kispestiek számára is – mondta el lapunknak Mohay Orsolya, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény művészettörténésze. Ezt az anyagot egészítettük ki Kispesthez kötődő alkotók karikatúráival, így kapott helyet a falakon többek között Szabó István Gusztáv, K. Nagy Sándor és Harasztÿ István alkotása.
 
A tárlat megnyitóján először Vinczek György köszöntötte az érdeklődőket. Az alpolgármester felidézte, hogy 2003-tól rendszeres a kapcsolat a békéscsabai múzeum és a kispesti gyűjtemény között. A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy a humorunkat is megőrizzük, erre pedig ez a kiállítás tökéletes – tette hozzá Vinczek György.
 
Dr. Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese Békéscsaba kulturális életét mutatta be röviden.
 
A kiállítást Gyarmati Gabriella nyitotta meg. A Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze beszédében elmondta, a karikatúra műfaja születése óta töretlen népszerűségnek örvend az egész világon. A karikatúráról mindenkinek a szólásszabadság jut az eszébe. Népszerű, érdekes, elgondolkodtató, a tekintélyelvet messze elkerüli. A nagy műgonddal készült, aprólékosan kivitelezett lapok az alkotók korának tartanak tükröt ironikus, groteszk látásmóddal. És hogy miről beszélnek? A grafikák és a műfajon belül különlegességnek számító nagyméretű festmények megmutatják számunkra a népi élet szegmenseit, a kis- és középpolgárság, az értelmiségi és a dzsentri réteg mindennapjait – tette hozzá a művészettörténész.

Forrás: Kispesti Magazin
Fotó: Gettó Márton


A rendezvényünk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

 

Budapest, 2021. november 30.

 

--

KMO Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: https://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna

 

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!