Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Mondj nemet! konferencia a járvány okozta összezártság következményeiről
 
Posztkarantén korszak – Az összezártság tapasztalatai és következményei a családban címmel rendeztük meg november 22-én a XXIII. Mondj nemet! konferenciát a KMO Művelődési Központ és Könyvtárban.
 
Gábor Ilona, a KMO igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy a hosszú évtizedek alatt szívügyükké vált ez a program. Tavaly épp a koronavírus járvány miatt halasztották el a konferenciát, de a téma még mindig aktuális, hiszen nem tudjuk, meddig tart majd a negyedik, és lesz-e következő hullám – tette hozzá. Az idei tanácskozás célja, hogy a szakemberek áttekintsék, milyen változásokat hozott a koronavírus járvány, milyen módon befolyásolta a gyermekek és a fiatalok helyzetét, és hogy milyen hosszú távú hatások várhatók a családokban, iskolákban, a társadalom egészében a pandémia okozta pszichés feszültség következtében. Gábor Ilona megköszönte az érdeklődést és a részvételt.
 
 
A képre kattintva galéria nyílik. (27 kép)
 
Vinczek György alpolgármester, aki a 2017-ben alakult kispesti Kábítószer Egyeztető Fórum vezetője, beszédében kiemelte: a pandémia is rámutatott arra, hogy a személyes kapcsolatok, találkozások nagyon fontosak, hiszen ez által közelebb kerülhetünk egy-egy témához, a sokrétű előadásokkal pedig bővülhet az ismeretünk, ami különösen fontos a járvány idején.
 
Varga Attila alpolgármester köszöntőjében kiemelte, a pandémia szinte „ránkrúgta” az ajtót, és olyan, eddig ismeretlen dolgokat hozott a felszínre, amelyekkel muszáj foglalkozni, ez a konferencia kitűnő lehetőség a tapasztaltok cseréjére. Nem voltunk felkészülve azokra a feszültségekre, azok kezelésére, amelyek a járvány terjedésével jártak együtt.
 
A köszöntőbeszédek után Plánk Róbert rendőrezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője elsősorban rendészeti szempontból összegezte a járványkezelést. A kapitányságvezető elmondta, hogy milyen hatással volt a bűncselekmények alakulására a koronavírus-járvány berobbanása, mennyiben változtak meg a rendvédelmi dolgozók feladatai, milyen nehézségekkel találták magukat szemben, milyen munkaszervezési változásokat hozott a pandémia. Rendkívüli helyzetben, rendkívüli jogrendre van szükség – hangsúlyozta a rendőrkapitány, amire bizony a járvány első és második hullámában még nem voltak felkészülve. Komoly bizonytalanság jellemezte azokat a napokat. Kevés volt az információ, nem voltak védőeszközök, intézkedési módszerek, nagy volt a félelem a fertőzéssel szemben. A kijárási korlátozás életbelépésével pedig egyre nőtt a rendőrség feladata a járványkezeléssel kapcsolatban. Jelentősen csökkentek a segítségkérő hívások, szinte „lenullázódott” átmenetileg bizonyos bűncselekmények, elsősorban a közterületiek száma, míg a családon belüliek száma nőtt az összezártságból adódó feszültségek miatt. Az emberek féltek, szigorúan betartották a kijárási korlátozásokat, de azért voltak, például a konditermekbe járók, akik megtalálták a kiskapukat is a korlátozások kikerülésére. A kapitányság munkatársai megértették, hogy saját maguk és mások biztonsága érdekében most a legjobb eszköz az oltás, így jelenleg az állomány 85 százaléka önként beoltatta megát – emlékezett vissza a rendőrkapitány. Plánk Róbert arról is beszélt, hogy az eltelt két esztendő olyan komoly járványkezelési és rendészeti tapasztalatokat hozott, amire az elmúlt időszakban nem volt példa.
 
A folytatásban Gaál Viktor pszichológus, RED-tréner a karantén-pszichológiáról, Shala Alíz esetmenedzser, mediátor a járvány alatti gyermekvédelmi tapasztalatokról beszélt az érdeklődőknek. Takács Péter klinikai szakpszichológus a járvány lélektani hatásai és következményei címmel tartott előadást, Szlankó Szilvia pszichológus, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője pedig arról beszélt, hogy a pandémia milyen hatással van/lesz a gyerekek mentális egészségére.
 
A délutáni szekcióülésen a Nézőművészeti Kft. 7 nap című előadását tekinthették meg az érdeklődők az iskolai zaklatásról, Scherer Péter rendezésében, melyet interaktív feldolgozó beszélgetés követett.
 
Forrás: kispest.hu



A rendezvényünk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

 

Budapest, 2021. november 22.

 

--

KMO Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: https://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna



 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!