Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Kispest 150 éves önálló településsé válását ünnepeljük!

Kispest 2021 júniusában ünnepli a település önállóvá válásának 150. évfordulóját. Ilyenkor hagyományosan Városünneppel és a kerület legjelentősebb elismeréseinek átadásával ünnepeljük a helyi közösséget. Sajnos - ahogy tavaly sem - az idén a járványhelyzet miatt nem szervezhettünk Városünnepet, azonban a KMO szervezésében többek között június 12-én 10.30-kor az ünnepi köszöntőt követően a Kispesti Obsitos Fúvószenekar közreműködésével lesz térzene, valamint tervezünk a hétvégére egy online meglepetés premier színházi előadást is a KMO színpadáról.

1726-tól-1841-ig a Grassalkovich család birtokában volt Kispest területe. A család kihalása után Héderváry-Viczay Károly örökölte női ágon a birtokot, aki a Sina családnak adta el. 1861-ben a Szent Lőrinc pusztát felparcellázták. 1869-ben Colonie-Klein-Pest néven árulták a telkeket. A terület új birtokosai Herrich Károly mérnök miniszteri tanácsos, Egert József mérnök és Rózsa Lajos ügyvéd lettek. Az új tulajdonosok maguk parcellázták tovább birtokrészeiket. Herrich Károly elkészítette Kispest szabályos tervét, széles utcákkal, házhelyekkel. 1871. június 11-én tartották meg Kispesten az első alakuló közgyűlést. 1873. június 14-én Pest-Pilis-Solt Vármegye Törvényhatósági bizottsága elfogadta Kispest szervezési szabályrendeletét és ideiglenes kisközségből községgé vált, 1874-től azonban már nagyközségi rangra emelkedett. A nagyközség magába foglalta a mai Pestszentlőrinc területét is és határai egészen Vecsésig nyúltak. 1874-1908 a községszervezés, az alapvető közintézmények, egyházszervezéssel, az oktatási intézmények, a művelődési lehetőségek kialakításával kovácsolta össze az itt élőket. Az 1886-ban megalakuló ipartestület is azt jelezte, hogy a településen élők számára munkahelyek  teremtődtek növelve ezzel a község megtartó erejét. Folyamatosan fejlődött a település, a villamos már 1900 óta járt, utak és vízelvezető-csatornák épültek. 1908-ra felerősödött Pusztaszentlőrinc elszakadási mozgalma, melyet a kispestiek a megelőző időszakban nem tudtak támogatni, félve attól, hogy községük területi csökkenése veszélyezteti működésüket. Azonban 1908-ra ténnyé vált, hogy Wekerle Sándor miniszterelnök kezdeményezésére modern lakótelep épül, mely a lélekszámot, a beépítettséget, a tovább fejlődést erősítheti. Így már hozzájárultak ahhoz, hogy 1909-ben Pusztaszentlőrinc elszakadjon Kispesttől. 1911-re Kispest járási székhely lett, idetartozott Erzsébetfalva, Csepel, Soroksár, Pestszentlőrinc, Dunaharaszti. Közben, az 1908-ban elkezdett Wekerle-telep építése nagy ütemben folyt, a korszak legjelentősebb építészei - Birbauer - Borbiró-Virgil. Kós Károly, Zrumeczky Dezső, Győri Ottmár, Györgyi Dénes, stb. - által tervezett lakónegyed házai egymás után bújtak elő. 1921. november 15-én a képviselő-testület ülése döntött arról, hogy Kispest rendezett tanácsú várossá alakuljon át. A városi alakuló közgyűlést 1922. július 22-én tartották. Kispest város első polgármestere dr. Válya Gyula lett. Főjegyzőnek Brandtner Pált választották meg. 1950-től Kispest a Főváros XIX. kerülete lett.


ÜNNEPI PROGRAMOK


2021. június 11. péntek 19.00
HUSZKA JENŐ – SZILÁGYI LÁSZLÓ: MÁRIA FŐHADNAGY
nagyoperett, élő zenei kísérettel
Pesti Művész Színház premier előadásában, a KMO-színpadáról2021. június 12. szombat 10.30
ÜNNEPI TÉRZENE KONCERT A VÁROSHÁZ TÉREN
Közreműködik: az Obsitos Fúvószenekar
(Helyszín: 1195 Budapest, Városház tér 18.)

Az idén, 2021-ben jeles évfordulót ünnepel Kispest. Június 11-én a település önálló válásának 150. évfordulóját ünnepeljük.
Ez alkalomból az ünnepi köszöntőt követően, térzene koncerttel várjuk a kedves érdeklődőket a kispesti Városház téren.

--

KMO Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: https://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!