Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Mondj nemet! konferencia a KMO-ban

Nebáncs,Világ!, a gyermekeket ért családon belüli bántalmazás (fizikai, lelki, szexuális) felismerése és kezelése volt a témája a 22. Mondj nemet! konferenciának a KMO Művelődési Központban.

Gábor Ilona, a KMO Művelődési Központ igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy bár művelődési intézményként nem elsődleges feladatuk, mégis szívügyükké vált ez a program, amely az évek során folyamatosan fejlődött, bővült. A Mondj nemet! komplex, „három lábon álló program”, amelynek része az általános és középiskolásoknak térítésmentesen szervezett drogprevenciós csoportfoglalkozások, a K.I.A.B.Á.L társasjáték és a hozzá tartozó képzés, valamint a szülők részére szervezett érzékenyítő foglalkozások, de része egy olyan klub is (F20), amely egy művelődési és szociális színtér, kreatív műhely. Gábor Ilona az intézmény elkötelezettségére mutatott rá, amikor a prevenciós programokhoz szükséges források biztosításáról beszél, és kiemelte: a KMO évek óta részt vesz szinte minden pályázaton azért, hogy a Mondj nemet! minél szélesebb körben megismerhessék a gyerekek, a fiatalok, a pedagógusok és a szociális szakemberek.

Az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester, aki a 2017-ben alakult kispesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumról (KEF) vezetője is, hangsúlyozta, hogy a KMO 22 évvel ezelőtt, a művelődési intézmények között talán egyetlenként ismerte fel a társadalomra nehezedő problémát és dolgozott ki ehhez mindenki számára elérhető országos programot. A KEF-ek az önkormányzatok szintjén alakultak országszerte, amelynek az volt az elsődleges célja, hogy összefogásra ösztönözze az önkormányzatok területén tenni tudó és akaró intézményeket. Kispesten az önkormányzat kezdeményezésére a KMO Művelődési Ház és a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysága közötti együttműködési megállapodás eredményeként jött létre, de a hatékonyabb együttműködés érdekében a munkába bevonták az állami szerveket, a helyi civilszervezeteket, egyházakat és szociális intézményeket.


A köszöntőbeszédek után A családban marad… A kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekáldozatok sorsa, a rendszer hibái, a gyermekeket ért szexuális abúzus veszélyeinek kihatásai címmel tartott olykor provokatív, vitákat is generáló kérdéseket is feltevő, őszinte hangvételű, sokszínű előadást dr. Németh Zsolt ny. r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, egyetemi docens. Mondandójának legfontosabb elemeként arról beszélt, hogy hiába a sok-sok jó szándékú, tenni akaró civil, szakember a létrehozott szervezetekben, például a KEF-ekben, ha a nagy és nehézkes rendszerek működése hibás.


A délelőtt folyamán A gyermekbántalmazás korai jelei és kezelése címmelRácsok Balázs a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója osztotta meg tapasztalatait, gondolatait a témában. A későbbiekben dr. Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület lelkésze arra kereste a választ, hogy vajon milyen lelki okok vezethetnek a családi agresszióhoz.


Az áldozattá válás megelőzése és az áldozatok azonnali segítése volt a témája Boglacsik Tímea, a CSBO Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetőjének előadásának. Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) szociológusa, Dés Fanni, a Nők és gyermekek elleni erőszak hatásairól beszélt.
A délutáni szekcióüléseken a K.I.A.B.Á.L. Prevenciós Társasjátékot mutatta be Kisberk Ágnes és Varga Dániel. A NANE Egyesület tevékenységét Dés Fanni ismertette a résztvevőkkel. A Nézőművészeti Kft. A GYÁVA c. színházi előadást adták elő Mucsi Zoltán és Kovács Krisztián színművészek közreműködésével, amelyet interaktív beszélgetés követett.

 

forrás: kispest.hu

 

Rendezvényünk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg! 

 

--
KMO Művelődési Központ
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: http://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna

 

 

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!