Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Amikor leomlott a berlini fal

A fal lebontásának 30. évfordulója alkalmából Horváth Péter kispesti fotóművész kiállítása látható a KMO-ban. December 6-ig tekinthetik meg a képeket az érdeklődők. A szombati megnyitón a 100 Folk Celsius egykori gitárosa, Kovács József László zenélt.

Az 1961-ben kihúzott szögesdrót, majd megépített berlini fal Nyugat-Berlint kerítette be és választotta el Kelet-Berlintől, illetve az NDK területétől. A hidegháború időszakában Európa megosztottságának jelképe volt, 1989. november 9-én kezdték lebontani. Horváth Péter a Képes 7 hetilap munkatársaként ezt a napot örökítette meg fényképezőgépével.

A falon az első repedéseket az 1989-es páneurópai piknik és a magyar határ megnyitása okozták (1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett úgynevezett páneurópai pikniket rendeztek, és az ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár átrohant Ausztriába. Szeptember 11-én hivatalosan is megnyílt a magyar határ a keletnémet állampolgárok előtt: néhány nap alatt 12 ezren távoztak Ausztrián át az NSZK-ba, november végéig pedig mintegy 60-70 ezer keletnémet hagyta el az NDK-t Magyarországon keresztül – a Szerk.) – mondta köszöntőjében a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége Kulturális Osztályának vezetője, hozzátéve, hogy ezzel az egységes Európa alapjait is megteremtette Magyarország. Katja Dorrmann beszélt az akkori euforikus hangulatról, és úgy fogalmazott, fontos a fiatalokat emlékeztetni a közös történelemre.

A kiállítást megnyitó Haris László fotóművész arról beszélt, hogy Horváth Péter különleges képalakítási képessége lehetővé tette, hogy a fotók a későbbi nézők, az utókor számára ne csupán dokumentumok legyenek, hanem élvezzék az akkori hangulatot, az örömöt.

 

forrás: kispest.hu

 

--
KMO Művelődési Központ

Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: http://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!