Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
BabaArt a környezettudatosság jegyében

Október 20-án és 21-én a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra fókuszált a nyolcadik BabaArt a KMO-ban. Vasárnap bábszínházi előadás és művészeti játszóház, hétfőn szakmai konferencia szerepelt a programban. A rendezvény, amely 2016-ban szakmai innovációs díjat nyert a Kultúrházak éjjel-nappal program keretében, a különböző művészeti ágakat hozza közelebb a kisgyerekekhez.

A vasárnapi nyitónapon a békéscsabai Napsugár Bábszínház előadása és az újrahasznosítás jegyében művészeti játszóház, valamint könyvvásár és játékkiállítás várta a családokat. A színház varázslatos világában a kicsik egy olyan rövidített előadást látnak, ami igazodik fejlettségi szintjükhöz – mondta el a BabaArt ötletgazdája, akitől megtudtuk, az idei rendezvény témájához igazodva a játékok egy része a szombathelyi egyesített bölcsődében készült, természetes anyagokból. Csóka Eszter hangsúlyozta, fontos volt, hogy ne csak jópofa ötletekről szóljon a program, a szülők kapjanak muníciót, kedvet, mert ez az otthoni játékot is meghatározza, színesíti. Mint mondta, a mai szülők nyitottak arra, hogy bármiből játékot készítsenek, szeretik maguk fejleszteni gyereküket, ehhez kell eszközrendszert adni.

 

A BabaArt szervezője arról is beszélt, hogy az eredeti célkitűzésnek megfelelően a program az irodalmat, a színházat, a képzőművészetet és a zenét hozza kicsit közelebb a legkisebbekhez. A BabaArt másik pillére, a szakmaközi konferencia, amely a közművelődés, a könyvtár, a múzeum területét és a kisgyermeknevelést, azaz a bölcsődei ellátást hozza össze. Fontos számunkra, hogy a felsőoktatás képviselői, oktatók és hallgatók is jelen vannak az eseményen, az előadások, a workshopok, a játékkiállítás ötletei már másnap beszivárognak a bölcsődei szakmai munkába, a gyakorló szakemberek és a főiskolai diákok, a leendő kisgyermeknevelők olyan ötleteket kaphatnak, ami a művészeti nevelést színesíti majd a bölcsődékben – fogalmazott Csóka Eszter.

Hétfőn hagyományosan a szakmai konferenciáé lett a terep. A résztvevőket Kovácsné Bárány Ildikó bölcsődei miniszteri biztos köszöntötte, Gábor Ilona, a programnak nyolc éve otthont adó KMO igazgatója pedig a BabaArtok történetét ismertette röviden: a KMO-ban 2012-ben kezdtek tudatosan foglalkozni a legkisebbnek szóló művészeti neveléssel, azóta is számos kicsiknek szóló programot kínál az intézmény. Elmondta, a BabaArt program 2016-ban a Magyar Népművelők Egyesülete Kultúrházak éjjel-nappal programjában szakmai innovációs első díjat kapott.

Az érdeklődők két előadást hallgathattak meg. Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője és Hegedüsné Bem Andrea „Természetes játékok, inspiráló terek a bölcsődében” címmel tartott előadást, Unger Katalin, az Újbudai Egyesített Bölcsődék intézményvezetője a sajátos nevelési igényű gyerekek bölcsődei integrációjáról beszélt. Délután három szakmai műhely várta a szakembereket: a tárgyjáték-bábjáték workshopot Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára tartotta, a „Régiből újat, újból régit” címűt Sebestyén Bianka és Hegedüsné Bem Andrea vezette, a kispesti Csillagfény Bölcsődében folyó művészeti nevelést István Lászlóné kisgyermeknevelő és Károlyi Erika bölcsődepedagógus ismertette. 


Forrás: kispest.hu

-- 

KMO Művelődési Központ
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: http://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!