Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
ONLINE! Vidám népmesék hete :: Kedd Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
Wekerlei Könyvtár

Vidám népmesék hete

Időpont: 2022. szeptember 26. - október 2. hétfő-vasárnap
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala

A magyar kultúra szerves része a népmesék, mesék gazdag világa. Látogassuk meg közösen a mesebeli országok csodálatos tájait, palotáit, varázskunyhóit, ismerkedjünk meg a szépséges hercegkisasszonyokkal, királyfikkal, rettenthetetlen lovagokkal, hatalmas óriásokkal, lángcsóvákat fújó sárkányokkal és még sok más különleges szereplővel a mesék álomszép világából!
Kedves meséket küldünk a hét minden napján a könyvtár Facebook oldalán, és csokorba szedve a honlapunkon keresztül kicsiknek és nagyoknak.

Tréfás mese (magyar népmese)

Anyámnak kifogyott a lisztje, nem tudott kenyeret sütni, hát elküldött a malomba, őrletni. No, én feldobtam a négy zsák búzát a szekérre, befogtam a négy ökröt, és elindultam. A meredeken az ökrök megálltak, és hiába csapkodtam őket az ostorral, egy tapodtat se mentek tovább.
Mit tehettem okosabbat? Kifogtam az ökröket, a négy zsákot fogtam a szekér elé, az ökröket meg felültettem a zsákok helyére, hadd utazzanak egyszer urasan. Megcsapkodtam a zsákokat, húztak is becsületesen, egykettőre fenn voltunk a dombtetőn. Onnan már látnom kellett volna a malmot, de csak a patak zúgóját láttam meg a molnárt, amint a lócán ül és
pipázik. Hát a malom hová lett? Hogy odaértünk, kérdem a molnártól is; azt mondja, a malom elment eprészni, amíg haza nem jön, nincs őrlés.
– Enyje, én annyi ideig nem várok – mondom –, inkább megkeresem ott az eprészőhelyen, hazazavarom, elvégre a malomnak az a dolga, hogy lisztet őröljön. Úgy is tettem, rá is leltem az erdő közepén, a tisztáson, meg is dorgáltam, és mivel a szóra nem hajlott, kővel kezdtem hajigálni, hogy siessen haza. Úgy aztán elindult, egyre jobban nekiiramodott a haszontalan, akkor meg az volt a baj, hogy nem tudtam utolérni, annyira szaladt. Mire odaértem a zúgóhoz, már nagyban járt a malom, az én lisztemet őrölte. Kevés idő múlva felpakoltam a zsákokat, befogtam a négy ökröt, és hazahajtottam.
Estére már abból a lisztből sütött anyám kenyeret. Ezt csinálja utánam valaki!


Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: konyvtar@kmo.kispest.hu; wekerlei.konyvtar@gmail.com
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

 

Kapcsolódó programok

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!