Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
VI. Dél-Pesti Fúvószenekari Találkozó Rendezvény
2022. május 21. szombat 11:00
Intézményen kívüli külsős helyszín

2022. május 21. szombat 11.00
VI. Dél-Pesti Fúvószenekari Találkozó
Kispesti Városháza előtti tér (Városház tér 18.) Térzene-fesztivál

 A Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület 2008 februárjában alakult, a Magyar Honvédség, a Vám- és Pénzügyőrség, a Határőrség, Rendőrség és a Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből. A zenekar a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2015 óta rendezi meg Dél-Pest fúvószenekari találkozóját, amelyen a vendéglátó Obsitos Fúvószenekar mellett további három fúvószenekar közreműködik. A 2021 évre tervezett zenekari találkozó a pandémia miatt sajnálatos módon elmaradt, melyet 2022-ben pótlunk.

A találkozó megrendezésének célja a magyar és a nemzetközi fúvószenei kultúra megismertetése, megszerettetése, népszerűsítése és a fúvószenei hagyományok ápolása. Célunk továbbá az is, hogy a bemutatkozó zenekarok színesebbé tegyék a főváros és a helyi lakosság kulturális és zenei életét, felkeltsék az érdeklődést a fúvószene iránt.

Megnyitó – Vinczek György alpolgármester

  • Gerje-Party Fúvósegylet Zenekara, Albertirsa, karmester: Orosz János
  • Budafoki Fúvósegylet, Budafok, egyesületi elnök, karmester: Arató László
  • Szentendrei Helyőrség Támogató Parancsnokság Zenekara, karmester: Rixer Krisztián őrnagy 
  • Kispesti Obsitos Fúvószenekar, Budapest XIX. kerület, karmester: Fejes István

Műsorközlő: Zelinka Tamás zenetörténész

A részvétel díjtalan!

Eső esetén a koncert a Városháza dísztermében lesz!

Vendégzenekarok

Magyar Honvédség Szentendre Helyőrségtámogató Parancsnokság
A Magyar Honvédség Szentendre Helyőrségtámogató Parancsnokság fúvószenekara 2005. november 1-jén alakult.
A zenekar fő feladatai: az alaprendeltetésből adódóan szolgálati feladatok ellátása, aktívan részt vesz a kiképzési feladatok támogatásában. Rendszeres résztvevői hazai és nemzetközi katonazenekari fesztiváloknak.
Fő feladatuknak tekintik a magyar fúvószene népszerűsítését és hagyományainak ápolását.

2009-ben a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere, a ”Magyar Kultúráért” elismerő kitüntetést adományozta a zenekar részére.
2010-ben a Katonai Felsőoktatásban való közreműködésükért Államtitkári elismerésben részesültek.
2009-től az ARMY BAND of SZENTENDRE, azaz ABS BIG BAND néven debütált Big Band formáció számos katonai és civil rendezvényen bizonyította már a közönségnek és a szakmának egyaránt, hogy ennek a műfajnak is kiváló művelője és képviselője.
2018. augusztus 20-án Szentendre város képviselő testülete PRO URBE díjjal tüntette ki a zenekart.

A zenekar karmestere Rixer Krisztián őrnagy, helyettese Grünvald László hadnagy és Tamáska-Varga Eörs százados.
Budafoki Fúvósegylet
A Budafoki Fúvósegylet 2020-ban volt 30 esztendős.
A zenekar a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola falai között kezdte meg működését, az iskola tanáraiból és növendékeiből. Mai napig ők alkotják a zenekar tagságát, de mindig van köztük jelenlegi zeneiskolás is. Az elmúlt években állandó résztvevői lettek a kerület rendezvényeinek: találkozhatunk velük koszorúzásokon, ünnepségeken, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, szereplői minden évben a Nagytétényi Szüreti Mulatságnak is.

Fontos szerepük van a hagyományőrzésben, a fúvószenei hagyományok újraélesztésében, megtartásában és fejlesztésében. Szervezői és rendezői a Budafoki Fúvóstalálkozónak, mely szűkebb környezetünk rangos eseménye.

Repertoárjukban a sváb népzenei hagyományok dallamain keresztül, a tradicionális fúvósmuzsikán át a kortárs zenéig sok műfaj szerepel.
Az együttes megalakulása óta rengeteg külföldi fellépésen vett részt, több mint tíz országba vitték a kerület jó hírét. A kitartó és eredményes munka elismeréseképpen a Kultúra 22 díjban részesültek, mellyel Budafok-Tétény köszöni a Budafoki Fúvósegylet magas színvonalú részvételét a kerületi közéletben.

A zenekar karmestere: Arató László
Gerje-Party Fúvósegylet 
A Gerje-Party Fúvósegylet 1995-ben alakult Albertirsán.
Célja Albertirsa és a környező települések zenei életének fellendítése, az itt élő és zenélni vágyó emberek összefogása. A fúvószenekar tagjai szabadidejükben hódolnak közös szenvedélyüknek, az amatőr zenének.

Az egyesületet albertirsai, ceglédberceli, pilisi és dánszentmiklósi fiatal muzsikusok alapították. Jelenleg 55 fős taglétszámával Dél-Pest megye legnagyobb fúvószenekaraként működik, a régió zenei életének meghatározó csoportja.
A Gerje-Party Fúvósegylet a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége WASBE-Tagszervezet teljes jogú tagja.
A zenekar repertoárján a klasszikus zene és a könnyűzene minden szegmense megtalálható, az együttes önálló koncerteken, térzenéken és menetzenéken mutatja be műsorát.

A Gerje-Party Fúvósegylet rendszeres résztvevője Albertirsa és vonzáskörzete állami ünnepeken rendezett ünnepségeinek, valamint résztvevője Dél-Pest megye kulturális rendezvényeinek.
A zenekar programokat honosított meg Albertirsán, amelyet évről-évre önállóan, magas színvonalon rendez meg. A hagyományos Karácsonyi és Évzáró koncertek, a két-három évente rendezett Farsangi jelmezes koncert, nyár eleji szabadtéri koncert és a térzenék mindig szépszámú közönség előtt zajlanak.

A Gerje-Party Fúvósegylet fennállása során többször vendégszerepelt már nemzetközi fesztiválokon, baráti találkozókon. A francia Bourg Saint Andeol, és az olasz Brembio városok fúvószenekarai tartoznak a zenekar állandó külkapcsolataihoz, akikkel évek óta figyelik egymás fejlődését és tapasztalatcserékkel segítik egymás munkáját.
2008-ban Albertirsa Város Önkormányzata az Albertirsáért emlékérmet adományozta az egyesületnek.

A zenekar karmestere: Orosz János.

 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!