MagunkrólFőoldalra

A KMO Művelődési Ház szakmai bemutatkozása

 

A kispesti ipari munkásság 1909-ben határozta el, hogy kulturális életének otthont teremt. Megalakult a Munkásotthon Építő Szövetkezet.A tagok részjegy vásárlásával kezdték meg az alaptőke gyűjtését. Az alapkő letételére 1922 októberében került sor. Ekkor az Otthon felépítéséhez még nem állt rendelkezésre a teljes összeg. Az alapkő- letételi ünnepség befejezésekor az Építő Szövetkezet Bizottsága arra kérte a kispestieket, hogy egy-egy téglát ajándékozzanak az otthon felépítéséhez. A felhívás nem volt eredménytelen, a helyszínen befizetett támogatások mellett a kispesti munkások felajánlották, hogy ingyen munkával segítik az építkezést.

Az otthon avatására 1923. május 6-án került sor. Az akkori beszámolók szerint „gyönyörű verőfényes napon, óriási közönség részvétele mellett avatták fel az épületet". Eljött a város színe-java, mindenki, aki örült ennek az impozáns alkotásnak, amely a munkásság éveken át megtakarított filléreiből és adakozásaiból épült fel. Az ünnepi műsort a Szervezett Munkások Dalkara adta.

A Munkásotthon ebben az időben Kispest egyik legszebb épülete volt. A harmincas évekre már rendszeresen működött. Zenei estéket rendeztek, vendégül látták a korszak kiemelkedő szellemiségű művészeit, tudósait, többek között Várnai Zsenit, József Attilát, Révész Bélát. A baloldali szellemiség miatt, 1938-ban nyilas támadás érte a házat, amikor szinte a teljes berendezés megsemmisült.

A II. Világháborúban jelentősen megrongálódott létesítmény újjáépítésére 1945 után nagy hangsúlyt helyezett a Vasas Szakszervezet. 1950-ben a Munkásotthont a Vörös Csillag Traktorgyárhoz csatolták. 1960-ban jelentős költséggel átépítették az épületet. 1961-ben nyitották meg a V.CS.T. Művelődési Központot, mely elsősorban a Traktorgyár dolgozóinak művelődési igényeit volt hivatott kielégíteni. A fenntartó 1983 nyarán a művelődési ház tevékenységét megszüntette, de a Vasas Szakszervezet, a Magyar Vagon- és Gépgyár, a kerület vállalatai és szövetkezetei összefogtak egy teljes rekonstrukció feltételeinek megteremtése érdekében. A felújítást a Vas-, Fém és Villamos Ipari Dolgozók Szakszervezetének Központi Vezetőségével kötött megállapodás értelmében az akkori kerületi tanács koordinálta.

Az átépítés 1983 decemberében kezdődött. Az építkezéssel egyidejűleg újra kellett szabályozni a művelődési ház működtetését. A Vasas Szakszervezet - megtartva tulajdonjogát az épületre - az intézmény üzemeltetését, működtetését átruházta a kerületi tanácsra.

A XIX. kerületi Tanács VB. 1985. február 2-i határozatával létrehozta a művelődési ház kategóriába tartozó Kispesti Munkásotthon elnevezésű közművelődési intézményt.

1985. december 9-én nyitották meg ünnepélyesen az újjávarázsolt házat, - régi nevén- Kispesti Munkásotthonként.

Az azóta eltelt időszak alatt Kispest Önkormányzata folyamatosan a jó gazda szemléletével, gondoskodó odafigyelésével, kultúrapártoló magatartásával működteti és fejleszti az intézményt, támogatja és elismeri a KMO szakmai tevékenységét. Mérföldkő volt az intézmény életében a 2005-ös esztendő, hiszen Kispest Önkormányzata jelentős anyagi ráfordítással megvásárolta a szakszervezettől az épületet, majd ezzel egy időben, megkezdődött az előkészítő munka mely az intézmény teljes korszerűsítését célozva, egy címzett támogatás elnyerésére irányult. Tanulmánytervek készítése, pályázat elkészítése, és intézményi bizakodás. És sikerült! A pályázaton 430 millió Ft-ot nyertünk egy 15 %-os helyi önrésszel. A felújítás két ütemben zajlott 2007-ben kezdődött és 2008-ban fejeződött be. Minden szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy a KMO a felújítást követően a főváros egyik legszebb, funkcionálisan a leghasználhatóbb közművelődési intézménye lett. Intézményünk teljesen megújult és vadonatúj közművelődési színterekkel, korszerű szcenikai megoldásokkal, modern hang és fénytechnikával, felszerelt színházteremmel várja a programokra érkező vendégeket. A kispestiek nagyon szeretik az intézményt, és nagyon örültek az újjávarázsolt körülményeknek.

Kispest önkormányzata 2007-ben úgy döntött, hogy szakmai és gazdasági irányítás szempontjából is a kerület valamennyi közművelődési intézményét egy igazgatás alá vonja, így azóta 5 telephelyen dolgozunk. Az összevonás következtében, intézményünkhöz tartozik a Nagy Balogh János Kiállító terem, a kerületi civilház, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, a Drogprevenciós Kreatív Műhely, valamint egy Mozgásműhely. A KMO szakmai kollektívája a 90-es évek eleje óta dolgozik együtt. Kreatív, az új iránt fogékony, nyitott munkatársakból álló, jó szellemiségű igazi csapat. Évekkel ezelőtt fontos célként tűztük ki magunk elé, hogy olyan intézményt szeretnénk megteremteni, amely igényes szórakoztatást biztosít minden érdeklődőnek. Olyan nyitott szolgáltató házat, mely értékteremtő és- közvetítő, közösség- formáló és közösséget szolgáló, mindenki számára nyitott ház. A fenti cél elérése érdekében folyamatosan arra törekszünk, hogy programjaink a kispestiek mind szélesebb rétegeihez szóljanak, hogy kínálatunkból a kispesti polgárok kedvükre valót találjanak.

Programjaink kialakításánál figyelembe vesszük a lakossági igényeket, folyamatosan felméréseket végzünk látogatóink körében, hogy jó úton haladunk-e, kínálatunk találkozik-e a helyi igényekkel. Szívesen fogadjuk a konkrét javaslatokat és ötleteket egyaránt. Amatőr művészeti csoportjainkban kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, az önkifejezés különböző formáira, művészeti fesztiváljainkon a megmérettetés lehetőségeire. Művészeti csoportjaink budapesti és országos és nemzetközi versenyek, fesztiválok számos díját tudhatják magukénak.

2008-ban alapítottuk meg Obsitos Fúvós Zenekarunkat, melynek tagjai a fegyveres testületek hivatásos zenekaraiból nyugdíjba vonult zenészekből áll. A kiváló zenészekből egy pillanat alatt remek összeszokott együttes lett, magas színvonalú zenei repertoárral.

A hagyományos közösségi formáinkon kívül divatos tanfolyamaink, klubjaink, ismeretterjesztő sorozataink a különböző életkorú és érdeklődésű polgároknak kínálnak új ismereteket, kulturált elfoglaltságot. A Nagy Balogh János Kiállítótermünkben valamint az Előtér Galériánkbankerületi képzőművészek, fiatal tehetségek és nemzetközi hírű festőművészek mutatkoznak be rendszeresen. A gyermekek részére is sokszínű a kínálatunk, sikeresek a bérletes előadások, a Kolompos családi koncertek, a rendhagyó történelem és énekórák, valamint a Művészeti Iskolával közösen rendszeresen szervezett hangszerbemutatók. A szülők tudják, hozzánk bátran elengedhetik őket, nálunk kulturált közösségekre, megbízható barátokra találnak. Nagy számban rendezünk egyedi rendezvényeket, börzéket /ásvány és aragonit börze, ezoterikus börze, nemzetközi rovar börze, horgász- vadász börze stb./, melyek igen népszerűek a lakosság körében.

A Kispesti Kinder Tojás Fesztivál 16 éve ad megmérettetési lehetőséget a kerület általános iskolás korosztályának öt művészeti kategóriában. Egy-egy alkalommal közel 500 versenyző indul az elődöntők során. Kispest önkormányzata a legtehetségesebb egyéni résztvevőket táborozási lehetőséggel jutalmazza, mely a KMO művészeti szaktáborába nyújt részvételi lehetőséget.

Hosszú éveken keresztül problémát jelentett számunkra, hogy a középiskolás és egyetemista korosztályt nem tudtuk megszólítani programjainkkal. A Ház korszerűsítését követően modern, fiatalos szintereink lehetővé tették a fiatalos programok tervezését, befogadását is. Kultúrkamránk közkedvelt helyszín a fiatalok körében. A „Játszd, el én meg nézem!"középiskolák komolyan vicces bemutatkozása egy sikeres programsorozat lett a 2009-2010-es évadunkban, melyet persze tovább folytatunk.

Színházi és előadóestjeinkre, báljainkra az igényes szórakozásra vágyókat várjuk. Nagy öröm számunkra, hogy a visszatérő törzsvendégeink száma elérte a színház és előadótermeink befogadóképességének felső határát.

A problémás élethelyzetben élőkre is gondolunk. A „Mondj nemet!" drogprevenciós és mentálhigiénés programunk országosan is egyedülálló, modell értékű tevékenység, mely számos közösségi formát kínál. A program keretében a Kispesti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal, a Rendőrkapitánysággal közösen kifejlesztettünk egy bűnmegelőzési társasjátékot, melynek játékvezető képzését sikeresen akkreditáltattuk a pedagógusképzési rendszerben.

szakmai munkában is a korszerűségre törekszünk: az új igények és kihívások, a változó világ követelményeihez való folyamatos és rugalmas alkalmazkodás az egyik fontos alappilléremunkánknak. 2009-ben egy sikeres 30 millió Ft-os Európai Uniós pályázat eredményeként új színfoltként jelent meg tevékenység-struktúránkban a felnőttképzés, mellyel egy új „küldetés" - az élethosszig való tanulás népszerűsítése, feltételeinek intézményi megteremtése is új kihívásként jelent meg az életünkben. A pályázati projektünk végére, 2012. áprilisra az intézményi akkreditációt is megszereztük, így hivatalosan is felnőtt-képző intézménnyé válunk.

Több mint 10 esztendeje intézményünk szervezi a Kispesti Önkormányzat központi rendezvényeit, nemzeti és társadalmi ünnepeit, a kerületi majálist, a Mihály napi búcsút, valamint 1996 óta a nagysikerű „Kispesti Kulturális Napok" programsorozatot, melynek rendszerét 2007-ben teljesen átalakítottuk. A korábbi 10 napos programsorozatot felváltotta egy nagyon egyedi stílusú rendezvény a Kispesti Városünnep, melyre a település önállóvá válásának évfordulója környékén, - általában- június 2. hétvégéjén kerül sor. A Városünnep keretében 2008-ban egy időutazásba fogtunk, és Kispestre varázsoltuk a 20-as - 30-as évek hangulatát, mind programban, mind látványban egyaránt. Az időutazást tovább folytatva, 2009. és 2010. júniusában a Városünnep Kispest Retro és Retro plusz címmel az 50-es- 60-as, 70-es-80-as éveket dolgoztuk fel, melynek keretében megszerveztük a főváros két legnagyobb retro buliját. A kétnapos rendezvény idejére lezárásra került a kerület egyik fő útvonala, ahol egymást követték a kor hangulatát idéző programok, megnyitottuk a 'Szivárvány Áruházat” és közlekedett a farmotoros Ikarus autóbusz, melyen kalauz is volt.

Anyagi helyzetünk stabil. Önkormányzati támogatásból, jelentős saját bevételből és jelentős pályázati forrásból tartjuk fenn intézményünket, szervezzük szakmai tevékenységünket.

A KMO Művelődési Ház 2013-as esztendőben 90 éves. Ez alatt a hosszú idő alatt mindig alázattal szolgálta Kispest közművelődését és bízunk abban, hogy teszi ezt még nagyon sokáig mindenki megelégedésére. Reméljük, hogy a KMO is hozzájárult és hozzájárul ahhoz, hogy a kultúra fontos szerepet játszik a kispestiek és a Dél-pestiek életében. Szakmai kollektívánk több mint egy évtizede azon dolgozik, hogy a kispesti polgárok és a családok egyre kevésbé tudják szabadidejük eltöltését a KMO nélkül elképzelni. A fiatalok KMO-ként, a gyerekek Kömóként, az idősebbek Melósként emlegetnek bennünket. Benne vagyunk a köztudatban, tudják a kerületiek és a Délpesten lakók egyaránt, hogy érdemes egy-egy rendezvényre betérni hozzánk, hogy az elődeinktől örökölt „Önökért vagyunk!" szlogenünket ma is komolyan gondoljuk.

 

Elégedettségmérés


Nyitott Könyvespolc a KÖKI Terminál II. emeletén!

 

KMO Művelődési ház

1191 Budapest, Teleki u. 50.
Tel.: 282-9736, 282-9826
Fax: 282-9752/0113
e-mail: kmo@kispest.hu
honlap: www.kmo.hu

Nyitva tartás:

hétfő-péntek: 8.00-21:00
szombat-vasárnap: rendezvénytől függően